Златен плакет на община Смолян за 150 години на ОУ "Стою Шишков"

С тържествен юбилеен концерт и поредица от мероприятия ІV ОУ „Стою Шишков”  в Смолян отбеляза 150 години класно училище.

Залата в читалище „Кирил Маджаров” се оказа тясна, за да побере всички, които бяха дошли да уважат юбилея на училището, дало век и половина традиции, духовност и знания.

 Близо два часа на сцената се изявиха талантите на ОУ „Стою Шишков”, а фотодокументалната изложба показа първите стъпки в просветното дело, които започват в началото на 19 век.

И до днес школото е съхранило свободолюбивия дух на своите първи учители и тяхното родолюбие. След тържеството председателят на Общинския съвет Филип Топов обяви решението на местния парламент училището да бъде удостоено със „Златен плакет на община Смолян” по повод неговата 150-годишнина.

Кметът Николай Мелемов връчи престижната награда на директора Райчо Кокудев с думите:

„ Имам честта да  връча този плакет като израз на признателност от  смолянската  общественост за юбилея на училището. Устовци трябва  да се гордеете, че възраждането на нашия край е тръгнало оттук. Сигурен съм, че в живота случайни неща няма, защото тук живеят  най- родолюбивите  родопчани. Затова  този плакет е признателност и преклонение към  просветителите,  поставили началото и към хората,  които сега  обучават нашите деца, и тези  в публиката, които  доскоро са го правили", подчерта в слово си градоначалникът.  

Поздравление отправи и депутатът д-р Даниела Дариткова, която е възпитаничка на училището. Възпитаници на „Стою Шишков” освен д-р Дариткова са още и отец Димитър Михайлов, шефът на ОД МВР комисар Кирил Хаджихристев, инж.Бечо Пойдовски, арх.Никола Михалевски, Иван Сулинаджиев, Станка Милева,Славчо Костадинов и др.  

Д-р Дариткова благодари на всички, които са я направили съпричастна към празника. „Аз и моето семейство  сме неизменно свързани с това училище. Тук са учили моите баба и дядо, баща ми, а майка ми е била директор на училището. Самата аз се върнах в спомените назад към първия учебен ден,  първите букви и  научени стихове, първата класна стая,  първите олимпиади и  спортни състезания. Дори разпознах себе си на една от снимките като асистентка на знамето”, каза развълнуваната шефка на здравната комисия в парламента.  Началникът на РИО в Смолян Иван Муцевски обяви, че просветният министър Сергей Игнатов удостоява с почетното отличие „Неофит Рилски”  Райчо Кокудев, който от 27 години е директор на училището. Той връчи на директора Кокудев и учителите, Свидетелство за професионална признателност за високи постижения в сферата на образованието. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини