Зам.-кметът Даскалов обеща помощ за ромите в Смолян

"Търсят ни само преди избори, лъжат ни и после си отиват", така се жалваха ромите пред зам.-кмета на общината Георги Даскалов. Заместникът на Мелемов посети на място махалата, заедно с координатора Георги Йочев и секретаря Замфир Копчев.

 Хората от местната управа отидоха в махалата, за да види проблемите на живеещите там.

"Добре, че дойдохте, елата да видите къщата ми се е напукала от дъжда", прикани Цвета Райчева.

Вследствие на снеговете и проливните дъждове, водата от деретата наводнява пространствата и първите етажи на къщите. Поради липса на контейнери, ромите използват деретата, за да си хвърлят боклуците, които се свличат и предизвикват наводнения на по-долните къщи.

Фанка Тополова показа счупените прозорци на парника и мръсотиите, които е принудена сама да чисти, защото всичко отива в градината й. Къщата на Севдалин Шиков е заплашена от скорошно срутване по същата причина.

На семейството му е предоставен фургон от общината, защото е опасна, а стопанинът й помоли Даскалов общината да бутне къщата, за да си вдигне един етаж за живеене.

Зам.-кметът се ангажира да съдейства за решаване на проблема.

Ромите вкупом поискаха да се оправят улиците, за да не се наводняват, кошове за боклуците. Най-масово обаче искаха работа, но повечето нямат дори начално образование. Неграмотните не могат да се включат в действащите проекти и мерки срещу безработица, коментира секретарят на общината.

Поради липса на елементарна инфраструктура от дълги години почти нищо не е правено за ромите, обобщи Даскалов. Ще осигурим материали, филц, трошен камък, бетонни тръби и елементи, а те със собствен труд ще помагат, за да се хване водата от деретата и да оправят къщите си, обеща още Даскалов и пое

ангажимент да се доставят контейнери, както и техническа помощ при извършване на дейностите.

Зам.-кметът обаче призова ромите да изчистят деретата от боклуци, храсти и дървета, да се включат в строителните работи и да поддържат чистота в района.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини