В смолянски села са открити картофи, болни от рак

Снимка:Областна дирекцияпо безопасност на храните

 Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните след множество изследвания, които са доказали наличието на тежката зараза.

На 16 декември миналата година съдействие от дирекция потърсила жена от смолянското село Подвис, която занесла картофи, грозно обрасли с тумори.

Още тогава експерти са направили инспекция на място на цялата реколта от 300кг. картофи на родопското семейство.

Взети са проби от картофите и от почвата и са изпратени в лабораторията в София. Резултатите са категорични, че картофите са с рак.

Положителни резултати са наложили срещи с местното население, след които станало ясно, че хората често са разменяли семена за посев и са ползвали един и същи инвентар за оранта.

От края на февруари т. г. до средата на март са взети 25 проби от село Подвис, като 5 от тях са били положителни.

Специалисти от агенцията също са били в района на селото и близките населени места - Ровино, Остри Пазлак, Лъка и Търън.

От 69 почвени проби, взети от обработваеми площи от общо 51 дка, 40 показали наличие на зараза.

Тепърва агенцията ще изследва какъв е ареалът на болните територии. Директорът на централната лаборатория по карантина на растенията при БАБХ Марияна Лагинова обясни, че ще пристигнат специализирани екипи, които да обходят цялата област и да направят още проби.

"Ударно ще се работи, за да предотвратим заразяването и на други площи", посочи Лагинова.

Земите, които са заразени с гъбата, причинител на рак по картофите, са под карантина за минимум 5-годишен период.

Заболяването е карантинно за всички държави в Европейския съюз. В България ракът на картофите за първи път е открит през 2004 г. в Самоков. Заболяването не е опасно и заразно, успокоиха експертите, но продукцията заразена с гъбата трябва да се унищожават. По изключение могат да се използват за изхранване на животни, но само след термична обработка.

„Ще бъдат направени лабораторни изследвания, след което министерството ще се произнесе за случаите", това заяви в Чепеларе земеделският министър Мирослав Найденов във връзка със случаите на рак по картофите в родопските села.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини