Знаете ли реално колко струва вашият бърз кредит?

На сайта на Моите Пари всеки посетител, решил да изтегли бърз кредит, може да сравни офертите от водещи небанкови институции според критерия „Годишен процент на разходите” (ГПР), както и по общо изплатена сума.

Секцията за бързи кредити е разделена на две подсекции: Едната представя така наречените „кредити до заплата” (кредити до 399 лв., за срок до 1 месец) , а другата e за по-големи суми и съответно с период на изплащане до една година.

Освен по ГПР, в сравнителните таблици офертите са подредени и по общо изплатени суми. В  каталога до 399 лв. е представено сравнение колко общо ще върнат клиентите ако изтеглят 250 лв. и ги върнат в рамките на един месец. В каталога с бързи кредити над 399 лв. е представена примерна информация за общо изплатените суми при изтеглени 1000 лв. за срок от 6 месеца.

„Ние държим да сме винаги обективни при сравнението на финансови оферти. На пазара за бързи кредити от небанкови институции има сериозен растеж и от днес клиентите на нашия сайт ще могат да сравняват и да избират най-изгодната за тях оферта по обективните критерии като ГПР и общо изплатена сума”, заяви Деян Василев, Изпълнителен Директор на портала МОИТЕ ПАРИ.

Според Закона за потребителския кредит, изчисляването на ГПР (Годишен процент на разходите) за кредити над 400 лв. е задължително, като типичният ГПР варира между 45 % и 800 % на годишна база – и клиентите следва да бъдат информирани за това в пред-договорната информация, която получават от всяко дружество. Предвид предлаганите законодателни промени и динамиката на този бързо развиващ се сегмент, МОИТЕ ПАРИ направи необходимите изчисления и предоставя информация за ГПР на офертите под 400 лв.  Тъй като за „кредитите до заплата” обикновено се теглят малки суми, и се вземат такси от рода на 20%-30% от стойността на заема, ГПР за тези кредити варира между 800% и 2600%. Краткият срок на изплащане е основна причина за прекомерното оскъпяване при кредитите с размер до 400 лв. Следва да се подчертае, че въпреки малките суми – дружествата имат и немалко административни разходи, за всеки отпуснат кредит.

Практиката и проучванията показват, че голяма част от клиентите на компаниите за бързи кредити са хора, които се нуждаят от малки суми за покриване на „спешни” нужди. Често те не знаят каква е реалната „цена” на техният бърз кредит. С обновената секция „Бързи кредити”  вече няма да има предпоставки за неинформираност от страна на клиентите на МОИТЕ ПАРИ.

Източник: moitepari.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини