Депутатът Михалевски: внасяме закон за планинските региони

През есента в пленарна зала ще влезе за обсъждане дългоочаквания закон за планинските региони. Това обяви депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Според него законът е особено необходим за планинските общини в страната, тъй като в момента те са дискриминирани и ограничени. Депутатът обясни, че хората в планинските региони имат нужда от специфична държавна политика и грижа, които са отразени в законопроекта. Важно място в него ще има допълнително заплащане за не облагодетелствани региони, както и понятието защитени болници, които да получават от държавата допълнителни средства, заради сложния район и релеф, в който работят. 

Той добави, че общините в България са притиснати, а държавните плащанията към тях са намалени с 1млрд. лв. Депутатът цитира данни за общините в област Смолян, според които при управлението на Сергей Станишев са давани по 130 млн.лв. от държавата, а за миналата година сумата е била 84 млн. лв., т.е. с 35% по-малко.

Михалевски добави, че на фона на тежкият живот в Смолянско са спрени проектите за ремонт на три важни пътни отсечки Пампорово- Смолян, Смолян- Стойките и Смилян – Рудозем, които лишават региона от туристи и нормален достъп, особено за лекарска помощ, от което жителите на Девин, Борино, Доспат и Рудозем ще пострадат допълнително. Депутатът отбеляза още, че след ликвидирането на земеделието и картофопроизводството в Смолянско, е на път да се удари и животновъдството, заради предстоящото приемане на закон, според който стопаните, нерегистрирани като земеделски производители няма да имат право на държавна ветеринарна помощ.

Михалевски добави, че управлението на ГЕРБ за три години е допринесло за утежняване на живота в планините, в следствие на което безработицата е достигнала рекордни нива.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини