Американка плати близо 5 хил.долара за родопски помияр

Американка е дала солидната сума от 4800 долара, за да осинови бездомен пес от приют в рудоземското село Елховец. Осиновителката от Щатите е изпратила билет на стойност 4800 долара, за да лети четириногото със специален самолет. В цената бил включен и специален кучешки хотел в Париж, а четириногият късметлия в момента живее в Ню Йорк.

Приютът е направен в живописното родопско село от английското семейство Роуз, което от няколко години живее там и има къща с двор около 3 декара.

Мястото е оградено и в него двойката се грижи за около 100 бездомни четириноги, които доброволно събират от региона. Преселниците от Острова къпят животните, чипират ги, хранят ги, като минимум веднъж месечно пристигат бусове с храни, дарения от фондации от цяла Европа.

Голяма част от тях се осиновяват в чужбина, като по този начин общината решава и част от проблема с бездомните животни, добави кметът на Рудозем Румен  Пехливанов. Голяма част от местното население на Елховец не одобряват английската „ферма за помияри” в близост до селото и  многократно са писали жалби до общината, дори е имало и прокурорска проверка. За да се изгладят отношенията,общината предвижда да изгради приют за бездомни кучета, като за целта в бюджета за тази година са предвидени около 10 000 лв. Парите обаче няма да стигнат и за това от местната управа обмислят публично –частно партньорство за изграждането му.

Британците пък са заявили готовност да работят безвъзмездно в бъдещия общински приют. С изграждането му ще се решат два проблема едновременно- първият с бездомните кучета, като ще се изпълни законовото изискване да има общински приют, а вторият ще се махнат кучета от Елховец, така че да не притесняват населението.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини