С нова екопътека туристи ще минават по "стъпките" на Свободата

 

Екопътека, точно по рубежа на бойните действия на легендарния 21-и Пехотен Средногорски полк и неговият командир полк. Владимир Серафимов, ще разказва за подвига на героите, отдали живота си за освобождението на Родопите.

Малцина знаят, че решаващите бойни действия по време на Балканската война в района на Смолян са станали на връх „Св. Неделя” край с. Полк. Серафимово. Дълго чаканата свобода за Родопите идва с  битката на този позабравен връх, носещ името на светицата.  

Затова серафимовци настояват в навечерието на 100-годишнината от Балканската война, да се изгради екопътека точно по рубежа на бойните действия на легендарния 21-и Пехотен Средногорски полк. Това съобщи един от главните инициатори на предложението Спиро Чавдаров, родом от селото като идеята се подкрепя и кметският наместник Михаил Василев.  

Планира се копътеката да започва  от местността Ючура и ще бъде дълга около 6 км. Трасето ще минава през 4-те параклиса, които хората във времето са изградили в памет на героите. Малко под връх „Св. Неделя” има и гробище с кръст, създадено за незнайните герои, дали живота си за свободата.  

По-възрастните местни жители в продължение на години са намирали костите на убитите войници.

 

След като легендарния полк. Серафимов отказва да остъпи върха въпреки заповедта на вългарското командване, като подкрепление на нашите сили е изпратена рота  от Гара Бук, която се придвижва по-най бързия начин, без да нощува и почива до връх „Св.Неделя”. И именно тази помощ на новопристигналите войници е изиграла решителната роля за победата, разказа още Спиро Чавдаров.

В паметта на поколенията родопчани ще останат думите на полк. Серафимов, известен като “Освободителя”:

 „ Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не! Нито поглед назад! На току-що освободения роб робство не ще върна пак! Вярвам в несломимата мощ на моя полк! През трупа ми трябва да се мине, пък тогаз!”

Признателни серафимовци и смолянчани и тази година почетоха загиналите за свободата на връх „Св. Неделя”, а в едноименния параклис на 7 юли отец Димитър Одаджиев отслужи панихида в тяхна памет.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини