Над 500 деца от Смолян и селата тръгват на лятна бригада

В община Смолян официално стартира младежката кампания “Мисия Смолян 2012”. Членовете на ученическа компания “Джуниър Криейшън” към Професионалната гимназия по икономика “Карл Маркс”, ще ръководят младежките групи бригадири.

В продължение на 30 дни около 520 младежи на възраст от 15г. до 18 години ще се грижат за почистването и облагородяването на Смолян, селата и историческите обекти на територията на цялата община.

Над 350 са младежите от града, а другите 170 са от 22 населени места.

Заради огромния интерес, младежите ще бъдат разделени на общо три смени, като всяка ще бъде от по 10 дни. Първата смяна е от 16 до 27 юли, втората - от 30 юли до 10 август и третата - от 13 до 24 август.

Работното време ще е шест часа с половин час почивка. В селата работата ще се контролира и  ръководи от кметовете или кметските наместници. За инициативата учениците ще бъдат стимулирани със надник от 10лв. на ден. 

„Целта ни е това да бъде една изцяло младежка кампания, да се погрижим за децата на Смолян през лятото, като осмислим почивните им дни и се постараем да организират средата, от която се нуждаят", заяви секретарят на община Смолян Замфир Копчев.

За разлика от кампаниите, организирани в минали години, „Мисия Смолян" ще даде възможност за повече свобода на участниците, като им позволи да подредят по свой начин любимите си места – детски и спортни площадки, училищни дворове, детски градини, междублокови пространства, зелени зони и вътрешните улици на града, където реално младежите прекарват свободното си време.

Копчев заяви, че младежите няма да се пращат на натоварени и главни улици, запустели зони или криещи  риск. 

Управитялт на фирма “Титан” обясни на участниците как да събират отпадъците, като тези, които подлежат на рециклиране ще се изхвърлят в специализираните съдове за метал, стъкло, хартия и пластмаса. Битовият отпадък ще се събира в черни полиетиленови чували, а строителните и пясъка в бели плътни торби.

Растителните отпадъци ще се събират на купчини, които ще се извозват до новооткритата площадка за биокомпостиране и ще се извозват своевременно с машини на фирмата.

Групите ще работят на 12 обекта в Смолян, 6 в квартал „Райково” и 4 в „Устово”, както и на трите стадиона и две спортни площадки. Организатори на “Мисия Смолян” са община Смолян и почистващата фирма “Титан Клинър”, която осигурява тениските, шапки,

 ръкавици, чували, нужния инвентар за работа, както и заплащането.

30 са преките ръководители на групите, като са назначени и 4 комплексни ръководители и още трима души за логистична подкрепа от фирма “Титан”.

 Всички групи са снабдени с медицински пакети за първа помощ, направен е инструктаж за безопасност, както и съвети от пътна полиция за безопасност на движението и работата около улиците с движение. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини