Поставят контейнери с ключалки срещу мечки в смолянски села

 20 специални контейнера със „секрет” срещу мечки, ще бъдат поставени за пръв път в България в Смолянско. Специалните кошове за битови отпадъци, снабдени със заключващ механизъм, ще се монтират до края на август в 20 населени места в общината.

Инициативата е на Сдружение за дива природа „Балкани” и Българска Фондация „Биоразнообразие”, които ще закупят  и предоставят на община Смолян контейнерите. Те са оборудвани с механизма срещу отваряне от животни, известни още като „устойчиви на мечки контейнери за смет”.

Акцията на природозащитниците е първия опит за въвеждане на подобни съдове за битови отпадъци в България, обясниха техни представители.

 Целта е да се предотврати навлизането на мечките в обитавани от хора зони.

10-те смолянски села, в които ще се поставят съоръженията са избрани, тъй като предварителен анализ е показал, че областта е сред местностите с най-висок риск от привикване на мечки към човешките отпадъци.

Преди време майка и дъщеря имаха изненадваща среща с кафявия звяр край кошовете за боклук в село Писаница, когото сварили да рови за храна в битовите боклуци на селското сметище. Сред населените места, в които ще има подобни контейнери е и село Кутела, където преди три години стръвница уби възрастен мъж и нападна жена в съседното Малка Арда.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини