Краставица –гигант порасна под открито небе в Смолян

Краставица, 150 см. и тежаща два килограма отгледа смолянчанинът Георги Моралиев в ранчо на пъпа на града.

 Зеленчукът-гигант  е придобил внушителните си размери в градината на открито, а не в парник, само на 50 метра от търговската зона стария център на Смолян и е гордост за стопанина.Той обясни, че е засял краставиците от сорта "Гергана" през месец май, а само два месеца по-късно започнал да бере първите зеленчуци, които били с нормални размери от 20-30см.

Моралиев останал изумен когато в началото на есента зърнал гигантската краставица в градинката пред дома си.

Георги, който работи като шофьор на товарен автомобил обясни, че не е полагал по-специални грижи: "Засях семенцата, окопах стръкчетата, а по време на цъфтежа им сложих колчета, за да растат на високо” разказа градинарят и допълни, че единствения лукс за растенията било поливането през тежката суша това лято. Заради по-суровия планински климат години наред смолянчани произвеждаха масово корнишони, които обикновено стават в края на юли.

Моралиев на око пресмята, че от огромната краставица, нетипична за Родопите могат да се приготвят поне 10 шопски салати или  20 литра таратор.

Въпреки апетитния вид обаче той ще пази великана, за да узрее добре и да вземе семената му, за да станат нови гиганти   в  градината под открито небе и следващото лято, зарече се градинарят с рекорден добив.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини