С европари развиват рибния туризъм в Доспат, Девин и Батак

Два проекта за над 120 хиляди лева на Местна инициативна рибарска група „Батак – Девин - Доспат” ще бъдат финансирани по Оперативна програма „Рибарство”, съобщиха от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Държавната агенция, Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Високи Западни Родопи” – Батак – Девин - Доспат и бенефициенти подписаха два договора по проекти, свързани с изпълнението на мярка 4.1 „Развитие на рибарските области” по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.

Единият проект ще се финансира с 56 хил.лв. безвъзмездна финансова помощ, с които в рамките на 8 месеца ще се направи проучване за развитието на туристическия и рибен пазар, и разработка на информационна система на територията трите общини Доспат, Девин и Батак.

Основната цел на проекта е чрез маркетингова и комуникационна кампания за промоция на продуктите от региона, да се развие конкурентноспособността на рибарската област, включваща общините Доспат, Девин и Батак. Ще се стимулира предлагането и търсенето на риба и рибни продукти.

Акцент в работата по проекта е да се създадат условия за практикуване на любителски риболов и рибен туризъм, за които регионът има налични ресурси, капацитет и традиции. Изграждането на информационна система ще обезпечи необходимостта от интегриране на продуктите и услугите, както и постигане на общи стандарти.

Очакванията са да се повиши търсенето и качеството на предлаганите продукти и да се  увеличи консумацията на риба и рибни продукти, както и да се повиши туристопотока. Като косвен ефект ще се развие и регионалния пазар, ще се увеличи стокооборота и печалбата, както и ще се разкрият нови пазарни ниши.

Другият проект е за срок от 1 година и ще се финансира с 65 156 лв., с които ще се организират две фестивални събития на територията на к.к. „Язовир Батак”. Дейностите ще се реализират на територията на  Местна инициативна рибарска група „Високи Западни Родопи” с бенефициент Сдружение с нестопанска цел „Форум за регионални стратегии „Балкани”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини