Нелеганите братя Алексей и Роман след близо 30 години станаха български граждани

Братята Роман и Алексей Пареви, които от десетилетия живеят без документи, днес официално получиха българско гражданство. 27-годишният Роман и 26-годишният Алексей живяха нелегално в махала Люлка на смолянското село Сивино, заради липсата на гражданство. Младите мъже са от смесен брак между българин и рускиня, но дълги години на книга не съществуваха като живи същества нито в България, нито в Русия, защото и двете държави не ги признаваха за свои граждани.

 На церемония днес в Президенството Вицепрезидентът Маргарита Попова и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов връчиха документи за самоличност на братята Алексей и Роман.

 „Поводът за днешната среща е едно събитие, което е важно за българските институции. Двамата братя Алексей и Роман Пареви до момента нямаха документ за самоличност”, заяви Попова. Тя припомни историята на младите мъже, които за първи път са подали документи за българско гражданство през лятото на 2007 година.

„Има една нормативна наредба, според която е трябвало да се приложат редица документи, които те на са успели да съберат и затова се спира производството”, обясни вицепрезидентът. През 2011 година с решение на Общинския съвет в Смолян, е изпратено предложение двамата братя да получат българско гражданство. Процедурата обаче е продължена едва след подписването на Указа на 20 септември 2012г., с която те получиха документите.

„Без ролята на медиите, нямаше днес да сме тук. Когато бях в Смолян, на един журналистически въпрос казах, че не съм запознат със случея и след два дни ще имаме информация”, каза министър Цветан Цветанов, коментирайки казуса.

„Приключва една мъка, една трагедия и едно неразбиране от страна на институциите. 11 години след като те са станали пълнолетни, те са били без документи за самоличност. Приключили сме процедурата и за издаване на документи за самоличност”, обясни министър Цветанов.

 „Благодарим много на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова, на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Благодарим на институциите, които помогнаха, че ще ни дадат шанс да се реализираме в бъдеще, да работим, да се оженим. Благодарим и на смолянския кмет Мелемов и на кмета на нашето село, който с години ни намираше работа", казаха Алексей и Роман.

 От своя страна кметът на община Смолян Николай Мелевов се ангажира да има помогне да си намерят работа. „Тези момчета ги знаеха всички, но досега не се случи така, че някой да задвижи машина отгоре, централно, за да се реши техния проблем", заяви Мелемов

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини