Връщат стария режим за пушене на закрито?

Депутати от мнозинството обмислят да се върне старото положение за пушене в закрити обществени места и това да става в обособени зони, съобщи Дарик. Според народните избраници трябва да падне тоталната забрана за цигарен дим на закрито, въведена от 1 юни тази година и в ресторантите отново да има места за пушачи и непушачи, снабдени с нужните климатични инсталации.

Като причини депутатите от ГЕРБ посочват не само загубите на бранша, но и идващата зима. Тогава щяло да се засили недоволството на пушачите, защото, за да запалят цигара, трябва да излизат навън при отрицателни температури.

Вече стана ясно, че наполовина е паднал оборотът на заведенията заради забраната за пушене.

Не е ясно кога точно ще се внесат измененията в закона за здравето, вероятно това ще стане през ноември. Това означава, че до края на годината могат да бъдат факт. Така на практика само шест месеца след влизането в сила на пълната забрана за цигарения дим, тя ще бъде отменена.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше автор на идеята тя да бъде въведена от юни, негова е и последната дума дали режимът да бъде облекчен.

Вчера Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, също се обяви да се върне старото положение в заведенията – отделни помещения за пушачи и непушачи.

От здравното министерство вече обясниха, че няма връщане назад.
„Министерството не предвижда промяна. Около 3 месеца и половина са минали, откакто новите изисквания са в сила. За това време не могат да се очертаят нито крупни успехи, нито някакви апокалиптични картини. Българското общество прие промените разумно. Ако сега се даде заден ход, това ще се приеме негативно и няма да се създаде устойчивост в този преломен момент на пречупване на обществото, към който вървим”, заяви Димитър Димитров от дирекция „Обществено здраве” в министерството.

Кръчмите измислиха как да заобиколят забраната за пушене и през зимата, писа днес в."24 часа". Схемата е “отоплена градина” и "частна стая".
Градина според тълкуването на ХЕИ е всяко помещение, което е отворено от 3 страни.

Популярна верига отваря три прозореца от трите страни или два прозореца и врата и така формално е изпълнено задължението в заведението да не се пуши. Другият номер, който се практикува в хотели, но се предполага, че ще се приложи и в големи нощни заведения, е отделянето на “частни стаи”. Това са помещения, в които се влиза само с ключ или баркод и те се смятат не за “обществено пространство”, а за частно.

Повечето масови заведения обаче се ориентират към изграждането на топли зони за пушене. Някои монтират газови печки, ограждат градините и терасите на заведенията с найлони, твърди д-р Софка Добрева, шеф на отдела за контрол на нехранителни обекти и стоки в столичната РЗИ. Ресторантьорите предпочитат да отопляват улицата, вместо да плащат глоби за нарушаване на забраната за пушене. Схемата три отворени прозореца е на ръба на закона, поясни д-р Добрева. "закрити" помещения.

Специално за подобни казуси от здравното министерство направили тълкуване. Зимни градини може да се използват за пушалня, но само ако прозорците поне от две страни са демонтирани.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини