Днес Смолян изпраща видния общественик Георги Казалиев

Днес Смолян се прощава с видния родопчанин Георги Казалиев, който почина на 7 октомври. Той беше сред доайените - преподаватели в Смолян- 11 години е бил учител в природо-математическата гимназия „Васил Левски” и 33 години е старши преподавател в Смолянския педагогически институт-днес филиал на Пловдивския университет.

Георги Казалиев ще остане в паметта на родопчани като  забележителна и многостранна личност- учен, краевед, един от най-активните общественици на Смолян. Написал общо 35 книги, 15 от които са специално създадени за Райково и историята му, и 20 по съдържание са в полза на ученици и учители. Създава и първия учебник за учители по Гражданска отбрана.

Носител е на 76 медала и ордени, както и 3-та степен признание „Кирил и Методий”, и на още 50 грамоти. Удостоен със званието заслужил краевед, носител на годишната награда на Смолян за краеведна литература и наградата „Златно перо”.

Той е основател на Дружеството на Младежки червен кръст в Смолян, на първото Астрономическо дружество в България, на първия Екологичен клуб в страната ни.

До последния си ден той се радваше на заслужен авторитет, признание и уважение на всички нива в обществения живот. На 5 септември тази година Казалиев отпразнува своята 85-та годишнина, но не успя да дочака признанието за дългогодишния си труд - внасянето на предложение за удостояване с най-високото звание на община Смолян – „Почетен гражданин на Смолян”, което ще се гласува на заседанието на Общинския съвет на 12 октомври.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини