Бум на китайски и кувейтски туристи в България през лятото

Ръст на туристическия поток от Китай- с 39% и  Кувейт- с 37 на сто показват данните на Министерството на икономиката  и туризма за летния сезон през тази година.

 Данните бяха оповестени на започналото днес в Пампорово IX Международно туристическо изложение “Планините на България- гостоприемство в четири сезона”.

Гостите от Русия също са нараснали с 34.5 %, а от Молдова- с 28.9%, затова пък е отбелязан спад от 30% на израелските туристи за периода от юни до август. Тези данни съобщи Мария Иванова, директор на дирекция „Туристическа политика” в МИЕТ.

Увеличението на чуждестранните туристи за летния сезон е най –голямо при бизнес пътуванията с 13.7% и значително по-малко - 4.4 на сто при посещенията с цел почивка и ваканция.

Общият ръст на туристи за периода от януари до август е 2.4 процента, а приходите са 1.578 милиарда евро, т.е. с 2.2 на сто повече от първите 8 месеца на 2011, допълни Мария Иванова. По нейна прогноза се очаква ръст от около 5 процента за предстоящия зимен сезон.

Представители на туристическия бизнес от Пампорово, Чепеларе, Банско, Смолян, Златоград и други планински центрове участват в традиционното изложение, което за първи път тази година се провежда на Пампорово.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини