Болницата в Девин става 51% държавна, до два месеца трябва да започне възстановяването на дейността

Това реши Общинският съвет в Девин на извънредно заседание, посветено на проблема с лечебното заведение. Общинският съвет даде съгласие болницата да учреди възмездно право на ползване за срок от 10 години върху недвижимия имот – сградата на болницата. Това право на ползване да бъде учредено в полза на дружество с държавно участие над 51 %, извършващо болнична дейност.

Вчера кметът на Девин Цветалин Пенков, общински съветници и представители на Инициативния комитет проведоха среща с експерти от Министерството на финансите.

На нея са коментирани детайли по предложението на вицепремиера Симеон Дянков, което той направи на извънредната сесия на местния парламент в понеделник.

Освен това до един месец ОбС – Девин трябва да вземе решение за предоставяне на дълготрайни материални активи за възмездно ползване за срок от 10 години на дружеството, извършващо болнична дейност под контрола на държавата.

До един месец Министерски съвет трябва да вземе решение и да заведе юрисдикцията на дружеството, което ще осъществява дейността както и да осигури необходимия финансов ресурс за възмездно ползване за новото оборудване и ремонт, с оглед изпълнявайки предписанията на РЗИ за извършване на болнична помощ и покриване на медицинските стандарти, посочи кметът.

В срок до два месеца трябва да се стартира с възстановяване дейността на лечебното заведение за болнична помощ в Девин с минимум четири отделения – вътрешно, неврологично, хирургично и педиатрично, се казва още в меморандума на кмета Пенков.

От днес общинския съвет в Девин ще излъчи комисия, която да извърши нови финансови проверки за периода 2001 – 2012 г., включително и в болничното заведение и в общината, с оглед те да бъдат депозирани в Агенция Държавно финансова инспекция към Министерство на финансите.

Всички точки от дневния ред са били приети с пълно единодушие пред присъствието на областния управител на Смолян инж. Стефан Стайков.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини