Обявиха бедствено положение в община Неделино

Кметът Стоян Беширов пред едно от свлачищата в района на Неделино

Днес към 16.30ч. Община Неделино обяви бедствено положение, заради обилните дъждове през последното денонощие, които продължават и към момента.

„Положението се влошава, защото продължава да вали, 15 къщи са наводнени от пороите, а до 8 села в общината няма пътна връзка”. Това обяви преди минути кметът на общината Неделино Стоян Беширов.

Осем улици в града са задръстени и преминаването по тях е невъзможно.

В село Раевица болен на хемодиализа не може да бъде транспортиран и спешно се търсят начини за отваряне на пътя, за се помогне на пациента.

Най-тежко е положението на улица „Васил Коларов” в общинския град Неделино, където стълб с високо напрежение 20 киловолта всеки момент може да падне.

„Половината град живее на тази улица, това са близо 2 хиляди човека”, допълни Беширов. Улицата е затворена за движение, районът е обезопасен, за да не пострадат граждани. Ако обаче стълбът се срине, една трета от жителите да останат без електричество, допълва той.

”Водим преговори с ЕВН, как да се действа в кризисната ситуация”, обясни кметът.

Кризата настъпи след като порой от 110 литра на кв. м се изсипа в района през последните 24 часа.

В общината са се активизирали над 30 свлачища.

Най-тежко е положението между селата Кочани, Диманово, Горен и Долен Върли дол, Ангелови колиби, Крайна и Раевица, до които е затворен пътя.

Най-големи количества дъжд е паднал в Неделинско, следвано от Златоградския район със 106 литра на квадрат и около 100 л. над Рожен.

Според зам.-областният управител Чавдар Фурландски, положението в Неделино е критично,но на тел.112 няма постъпили сигнали, които да наложат обявяване на бедствено положение.

Според него стълбът с високо напрежение е компрометиран заради разширяване на улицата, а електропреносното дружество ЕВН има вариант за осигуряване на захранването в случайна нужда.

Щиляна Чакърова

.

 
 
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини