БТК продаден, но извън борсата

БТК вече е с нов мажоритарен собственик. Миналата седмица “НЕФ телеком България“ е продала дела си от 93.99% в компанията на новорегистрираното дружество “Вива телеком България“.

Това става ясно от седмичния бюлетин на Централен депозитар. Прехвърлянето на акциите обаче не е станало на регулиран пазар, нито е регистрирана блокова сделка на Българска фондова борса. Остава възможността сделката да е направена просто през два посредника, които за момента не са ясни, съобщи в. "Капитал".

Тази сутрин от самата БТК потвърждават сделката като посочват в официално съобщение, че прехвърлянето е "факт след одобрението на цялостната схема за преструктурирането на групата на БТК, в резултат на което свързани с VTB Capital plc (VTB) и "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) лица придобиват мажоритарно дялово участие в преструктурираната група.

В началото на септември "Виваком" (Vivacom) получи одобрение от британски съд да продължи с преструктурирането на дълг за 1,7 милиарда евро (2,1 милиарда долара). С това решение бе сложен край на двегодишен спор с кредиторите и различни опити за продажба на компанията.

Според преструктурирането втората по големина руска банка ВТБ Капитал и българската Корпоративна търговска банка купуват над 70 процента от компанията и намаляват дълга до около 588 милиона евро, сочат детайли, представени на изслушването. Наскоро сделката беше одобрена от Европейската комисия чрез Главна дирекция "Конкуренция".

От БТК поясняват още, че от 12 ноември влизат в сила промените в договора за заем и свързаните с него документи, одобрени от извънредното общо събрание на акционерите на БТК на 8 октомври 2012 г. От тук нататък предстои новите мажоритарни собственици да отправят търгово предложение към миноритарните акционери. Такъв с блокираща квота е инвестиционен фонд от групата Artio.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини