Слагат метални кофи за пепел в най-рисковите места в Смолян

120 специализирани съда за пепел и сгурия ще бъдат разположени в Смолян в началото на активния отоплителен сезон. Разпределението на металните варели от служители на почистващата фирма „Титан Клинър” ще продължи до края на този месец.

Местата за съдовете са посочени от община Смолян, но в момента се прави анализ на база опит от предишни години, за да се сложат на най-рисковите места.

Целта е  повече съдове да се разпределят в кварталите, където отоплението на твърдо гориво е най- интензивно. Осигурен е и специализиран автомобил, който да обслужва съдовете за пепел по време на отоплителния сезон.

Управителят на фирмата по чистота в града Милена Лободова обясни, че най-много метални кофи ще се поставят в кварталите с жилищни блокове, около главните улици и около централните части.

Важното е гражданите съвестно да изхвърлят пепелта и сгурията в специализираните съдове, а не в „Бобрите” за битови отпадъци, тъй като много често в сгурията има жар, която предизвиква пожари в съдовете за смет. От това щети търпят както фирмата за почистване, така и общината.

В кварталите с къщи с дворове и градини, гражданите могат да изхвърлят пепелта от дървата върху земята, тъй като тя е подобрител за почвата.

Това ще доведе и до икономии и подобряване на чистота през зимата.

Според статистическите данни около 85% от домакинствата в Смолян се отопляват на твърдо гориво, което говори за значителни количества отпадъци, които фирмата по чистота обработва. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини