7 щата имат достатъчно подписи за излизане от САЩ

Жителите на седем американски щата са събрали необходимия брой подписи за подаването на петиция с искане за излизане от състава на САЩ, съобщава ИТАР-ТАСС.

В момента набор на подписи се провежда в 40 щата, но само в седем са събрани над необходимите 25 000 подписа. Най-много, около 100 000 подписа, са събрани в Тексас. Сред причините за подобна мярка в петицията на щата се посочва несъстоятелността на бюджетната политика на федералното правителство и нарушенията на правата на човека.

Освен Тексас, бариерата от 25 000 подписа са преодолели Луизиана, Флорида, Северна Каролина, Алабама, Джорджия и Тенеси.

Петициите са качени на сайта на Белия дом - в рубриката "Ние, народът", където всеки желаещ може да помести собствена молба или да се присъедини към предишните.

На сайта обаче има и насрещно искане с призив град Остин - столица на щата, да се отдели от Тексас и да остане в състава на САЩ.

Авторите на петициите се позовават на Декларацията за независимост, в която бащите основатели на САЩ провъзгласяват, че "щом една форма на управление се окаже пагубна (...), народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление".

Според американски експерти шансовете Белият дом да позволи на някой щат излизане от федерацията на практика са равни на нула.

За последен път 11 щата са излизали от състава на САЩ през 1860 и 1861 година, след избирането на президента Абрахам Линкълн, което става причина за Гражданската война.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини