Златоград с нов път до границата за 100 години от Освобождението

На 21 ноември най-южният град в България чества 100 години от Освобождението и осветяването на първото българско знаме. Част от празника на златоградчани ще бъде и официалния старт на няколко важни инфраструктурни обекта в града, сред които и модерно трасе от града до гръцката граница.

За откриването ще пристигне и премиерът Бойко Борисов, който ще открие няколко обекта, спечелени от община Златоград и финансирани по европейски програми.

Премиерът ще резне лентата на новоизграденото комуникационно трасе от Златоград към  Граничния пункт с Гърция, който свързва Средните Родопи с Ксанти и дава излаз към Беломорието.

Трасето е реализирано с 3.69 млн.лв. по Оперативна програма за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013г. и е от съществено значение за нормалното движение и автомобилния трафик от Смолян и Кърджали към границата с Гърция.

Ще се открие официално и изцяло обновения и модернизиран градски парк в сърцето на родопския град, реализиран с близо 1.4 млн.лв. са по Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013г.

В Златоград министър – председателят ще инспектира и хода строителните дейности по реконструкцията на спортния център в града, както и строежа на закрита спортна зала, също с европейски пари.

За юбилейните чествания местният парламент ще има Тържествена сесия, ще се връчат наградите от конкурса „100 години Свобода”, а с шествие от лобното място на Дельо хайдутин до паметниците на загиналите за Освобождението, златоградчани ще почетат паметта на войните.

В 18 часа на Централния площад ще бъде тържествената заря, а празникът ще продължи с концерт и всенародно веселие със специалното участие на ансамбъл „Българе”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини