Спират "Великолепният век" в Турция

Излъчването на популярния и у нас сериал "Великолепният век" ще бъде преустановено от началото на 2013 година на териториите на Турция, съобщава БТА.

Това заяви Октай Сарал, депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пред турски телевизионен канал. По предложение на депутатите от ПСР е внесен законопроект във Великото национално събрание, предвиждащ спиране и забрана на сериали, нанасящи вреда на националните ценности на Турция и дегероизиране на важни исторически личности.

"Законопроектът има подкрепата на опозиционната Партия на националистическото действие и очакваме да бъде гласуван през януари. Оттам нататък думата ще има Националната комисия за радио и телевизия. Мисля, че още през януари идната година сериалът ще бъде спрян", заяви турският депутат.

По думите му целта е да се съдейства за създаването на художествени произведения, които са в духа на традициите на турското семейство, на уважение към възрастните, възпитаване на морални ценности и достойнства у младите поколения.

Междувременно турските авиолинии са анулирали споразумението си с компанията-продуцент на сериала за безплатно пътуване в самолетите на турските авиолинии.

Неотдавна турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отправи унищожителна критика за сериала, като заяви:

"Ние не познавахме такъв законодател, такъв султан Сюлейман.

Тридесет години от живота на този султан са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показан на екрана. Аз порицавам пред народа режисьорите на този сериал, както и собствениците на телевизията, която го излъчва".

Ердоган призова правосъдието да се намеси за спирането на сериала.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини