Уред диагностицира рак за 20 минути

Британски учени разработват първия уред в света, който диагностицира рак само за 20 минути и казва на лекарите с какви лекарства да го лекуват.

Екипът се надява апаратът да бъде внедрен в болниците в близките три години. Той е наречен туморен профайлър и ще позволи на лекарите, медицинските сестри и фармацевтите да идентифицират всички видове тумори, докато пациентите чакат за преглед. Новата разработка е съвместно дело на частната фирма QuantuMDx и на университетите в Нюкасъл и Шефилд.

Официалната марка на уреда е Q-Cancer. Той ще помогне на хирурзите бързо да отстранят тумора, като ще насочи специалистите в предписването на най-добрата терапия според вида на откритите ракови клетки.

В Q-Cancer са приложени върхови нанотехнологии, като се анализират субмикроскопични количества тъкани, за да се изясни какъв вид е туморът, неговият генетичен строеж и колко бързо се е развил, предаде БГНЕС.

Сегашното изследване на ДНК на туморни тъкани отнема много време, те се изпращат в специални лаборатории и тестовете са много скъпи.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини