Евакуираха предприятията в Златоград, язовирът преля

Пороите евакуираха предприятията в Златоград, язовирът преля с 20 см. над преливника, опасен мост в края на града е като бомба със закъснител и заплашва с ново наводнение.

„От както съм кмет, не съм имал толкова тежка ситуация, обяви Мирослав Янчев, който над 5 години  е управник на община Златоград.

„Ситуацията е много сложна, имаме пълна готовност на кризисния щаб да евакуираме хората от къщите в долния квартал на града, който е най-застрашен от наводнение”, обясни Янчев. Още вчера по обяд са евакуирани всички производствени предприятия в застрашения квартал, хората са напуснали работните места, а електрозахранването е прекъснато.

Непрекъснато се правят огледи на критичните зони и се следи нивото на река Върбица, която минава през Златоград и през 1996г. предизвика масово наводнение с три човешки жертви.

Най-голяма опасност създава стар мост, който при всеки дъжд се превръща в тапа за придошлата река Върбица и покачва нивото й с около 2 метра, заплашвайки да залее и центъра на Златоград, както стана през 96г.

Кметът обясни,че веднага след овладяването на ситуацията ще поиска взривяване на моста и изграждане на ново съоръжение, за да няма повече драми с реката в този участък.

 Язовир „Златоград” е вече 20 см. над нивото на преливника, но там ситуацията е под контрол, обясни още той.

Екипи на ГЗ и местния кризисен щаб следят обстановката, изпратена е техника за разчистване на свлачища и пътни срутища на поне 3-4 места в района.

Силно затруднено е движението към селата Аламовци и Старцево в златоградско, временно е затворен пътя до село Кушла заради преляла река.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини