Столетник от Смолян стана на век с труд и диета

Столетникът с внучката Лили и правнукът Христо

Родопчанинът Тома Чолаков днес посрещна десетки гости за 100 годишния си юбилей. Близките му ги изненадаха с родопска трапеза, а той самият ги впечатли с най-простата рецепта за дълголетието си: „Ежедневна работа и много малко храна”.

През целия си живот –от детските години до ден днешен, дядо Тома не е спирал да работи. Преди да се пенсионира е бил строител, земеделец, охрана, а днес сам си копае картофите в градината пред голямата къща, построена от него в края на 60-те години на миналия век в кв. „Станевска” в Смолян.

Снаха му Лили, която е медицински работник разказва, че той всяка сутрин става в 6 часа, закусва леко и просто- с мляко и хляб или чай със сирене. Пие хапчета за кръвното, но в болница през последните години влизал само от пневмония и операция за хернията. Признава си ,че има слабост към сладкото:

”Че от благото кой бяга?”, реди рожденикът столетник

Крехката фигурка на стареца, смалена от товара на 100-те години трудов живот, не предполага енергията, с която дядо Тома прекарва всеки свой ден.

„Той има наистина железен режим, не спира да се труди и изминава пеш 4-те километра до родната си къща в село Пещера”, разказва снахата и допълва, че свекър й има перде на очите, но всеки ден чете вестници и гледа телевизия. С годините слухът му доста намалял и  сега си помага със слухов апарат. Затова пък е в течение и се интересува от живота и ученето на близките си. Съпругата му си отива от света преди на 85 години, а двамата успяват да отгледат двама сина и една дъщеря.

Днес дядо Тома се радва на 7 внука и 4 правнука и обичта и грижите на голямата си фамилия.

За юбилея му кметът на Смолян Николай Мелемов му подари плазмен телевизор и торта във вид на иззидана стена-символ на професията, с която си е вадил хляба в годините назад.

Скромният рожденик обаче не поиска нищо от кмета Мелемов, който го попита от какво има нужда. Смутено само добави:

"Имам си всичко, благодаря! До сега сме се оправяли, тук каквото можем - сами сме правили !"

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Случаен виц

Последни новини