"Забравеният герой от Родопската Шипка" тръгва в смолянските училища

Авторският филм за полковник Серафимов на екипа от „Българска история“, ще бъде прожектиран под формата на открит урок в училищата от Смолянска област. Предложението на доц. Христо Гиневски от Варненския университет в Смолян, бе прието с готовност от създателите на късометражната лента по време на представянето на тяхната творба „Забравеният герой от Родопската Шипка“ пред смолянската публика. Гостуващите 20-годишни студенти - Иван Кънчев, Димитър Пашов и Мартин Стаматов, учещи различни специалности в Софийския и Нов български университет, са част от творческия екип на филма.

Историята за тях е любимо занимание, за което огромна заслуга имат техните преподаватели по история в училище. Момчетата ще размножат лентата и ще предоставят дискове за разпространение в учебните заведения на областта. Те дадоха съгласие и за неговото излъчване по местните кабелни телевизии.

Извънстоличната премиера на филма „Забравеният герой на Родопската Шипка“ бе организирана от община Смолян и Регионалния исторически музей „Стой Шишков“ в рамките на проявите, посветени на 135-годишнината от Освобождението на България и 100-годишнината от Балканската война.

  Тримата младежи се срещнаха със смолянчани и жители от село Полковник Серафимово в залата на Планетариума на 27 февруари и получиха поздравления и искрена благодарност от зрителите за своя поглед към личността на Освободителя на Родопите. Родопчани бяха просълзени, впечатлени и истински развълнувани от начинанието на младите хора, които възкресяват историческата памет за полковник Владимир Серафимов.

Авторите пред паметника на своя герой от лентата-полк. Владимир Серафимов в Смолян

„ Бяхме поразени, че сме завършили училище и по време на цялото ни обучение от 1 до 12 клас  не бяхме чували за подвига на този български военачалник. И тъй като историята ни е хоби, започнахме да издирваме интересни факти за полковника, а след това решихме да разкажем за него така, както ние сме го усетили, за да може и другите млади хора да разберат за подвига му”, разказаха момчетата.

Първото им запознанство с неговата личност е бил един клип в интернет, който се оказал грешен и неверен, затова се захванали да представят истината, за това как личният избор на един човек, може да повлияе на хода на цялата история.

"Полковник Владимир Серафимов ни научи на отговорност и родолюбие", споделиха Мартин, Иван и Димитър. Момчетата имат своето верую – да отстояват българската история и да почитат своите предци и това те го правят в своя Фейсбук профил, сайта „Българска история“ и други различни инициативи, с които заразяват връстниците си.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини