Dragon се скачи успешно с МКС

Изстреляният в петък с ракета-носител Falcon 9 американски частен космически кораб Dragon успешно се съедини в неделя с Международната космическа станция. Скачването беше предавано на живо на сайта на NASA.

Както и при предишните полети, Dragon се приближи до МКС на разстояние 10 метра, след което астронавтите Кевин Форд и Том Мошбърн захванаха апарата с помощта на специална ръка-манипулатор. „Dragon достави на МКС 544 килограма товар, в това число оборудване за 160 научни експеримента“, се съобщава в прессъобщението на компанията SpaceX, осъществяваща доставките до Международната космическа станция според предварителен договор с NASA.

Ракетата-носител Falcon 9 беше изстреляна от космодрума на нос Канаверал във Флорида. Очакваше се скачването на машината с МКС да стане още в събота. Поради случили се непредвидени обстоятелства обаче това стана ден по-късно. Причината – веднага след отделянето от ракетата три от четирите двойки двигатели в системата за подаване на гориво отказаха. На специалистите от SpaceX и NASA бяха необходими почти три часа, за да отстранят повредата. В резултат на това скачването със станцията беше осъществено вчера.

Това е втори комерсиален полет на Dragon от общо три полета, извършени до МКС. Първият демонстрационен се състоя през май 2012 г., вторият, по време на който за пръв път беше доставен товар, се случи през октомври същата година.

Завръщането на капсулата се очаква на 25 март. Според предварителните планове тя трябва да се приводни в Тихия океан, близо до Калифорния. По този начин на Земята ще бъде доставен около един тон товар, в който резултати от медицински изследвания и използвано до този момент от астронавтите на станцията научно оборудване.

Според договора с NASA, стойността на който е 1.6 милиарда долара, компанията SpaceX трябва да изпълни 12 курса до МКС.

Към момента Dragon е единственият непилотиран кораб, способен да доставя товари от Земята на МКС. През август миналата година SpaceX подписа нов договор с американската космическа агенция за разработката на пилотируем вариант на Dragon.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини