Родопски села искат да се местят в Пловдивска област

Проблемът със затворената от почти 2 години болница в девин, вече отчая местните хора

Жителите на девинските села Селча и Стоманово са започнали подписка за административно прехвърляне към област Пловдив.

Над 270 души вече са положили парафи в подкрепа на отделянето им от Смолянска област. Родопските села са на границата между двете области, а искането им да се прехвърлят е заради липсата на болница в района от юли 2011г.

Подписката е внесена при председателя на инициативния комитет „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат" Валентина Богданова.

 „Стоманово и Селча са доста отдалечени от Девин, да не говорим за Смолян и за това хората искат да идат в област Пловдив, тъй като имат по-близка болница", посочи Богданова.

В декларацията жителите на двете села имат три основни искания. Освен отцепване от община Девин и област Смолян, местните събират подписи и за да заведат колективен иск срещу държавата за дискриминация.

Освен липсата на болница вече почни две години, местните смятат, че държавата им е длъжник и за инфраструктурата.

Като трето искане в декларацията с подписите е предвидено и сезиране на всички европейски институции за случващото се в страната и живота в Родопите.

Подписка за отцепване от област Смолян обмислят и в Доспатско. Заради липсата на болница, част от местните са на мнение, че  вариант за прехвърляне са и областите Пазарджик или Благоевград, тъй като смолянската болница им идва прекалено далече, пътуването е тежко, а пътищата в окаяно състояние.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини