Космическо шоу: Наблюдаваме комета на милиарди години

Красиво космическо шоу ще наблюдаваме днес и утре на небето. С невъоръжено око най-удобно ще гледаме кометата C/2011 L4 PANSTARRS от Северното полукълбо. Гледката не е за изпускане, тъй като небесното тяло ще премине край планетата ни отново след 100 000 години, съобщава Discovery.

Кометата ще се вижда чудесно при ясно небе, тъй като е сравнима по яркост със съзвездието Голямата мечка. В първите дни от полета си край планетата ни C/2011 L4 PANSTARRS можеше да се види само с помощта на бинокъл или телескоп. Единствено на 12 и 13 март небесното тяло ще се разкрие толкова ясно за невъоръженото око на земните жители.

Представителят на NASA Рейчъл Стивънсън съветва, че най-подходящото време за наблюдение на кометата е малко след залез слънце. Съветът на експертите е да отправим поглед към западния хоризонт, използвайки за ориентир лунния сърп. Кометата трябва да се покаже малко под Луната или леко вляво от нея.Колкото по-близо до Слънцето се приближава C/2011 L4 PANSTARRS, толкова по-ярка ще става тя. Това е така, тъй като при движението си към небесното светило носещите се с кометата лед и прах се превръщат в газ, от който се състои опашката на обекта и облакът около неговото ядро.

Най-близко до Земята небесното тяло беше на 5 март, когато премина на разстояние 164 милиона километра от нас, припомнят астрономите. Тогава обаче „опашатата звезда" все още не можеше да се наблюдава. Според последни данни диаметърът на кометата е от 20 до 30 километра. При това опашката на C/2011 L4 PANSTARRS се разпростира на повече от 1 млн. километра.

Кометата беше открита през лятото на 2011 г. с помощта на монтирания на Хаваите телескоп Pan-STARRS. Тогава обектът се намираше на около милиард километра от нашата планета. Смята се, че кометата е произлязла от облака Оорт, състоящ се от ледени тела и разположен след орбитите на планетата Нептун и планетата-джудже Плутон. Специалистите пресмятат възрастта на C/2011 L4 PANSTARRS на милиарди години.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини