Читател: Общината ме изнуди да платя глоба отпреди 11 години

Фактурата, с която през октомври 2012 г. е платено задължение от март 2001 г. И никой не знае за какво се дължат тези 100 лв.

Общината в Хасково буквално ме изнуди да платя глоба отпреди 11 години, сигнализира наш читател, чието име ще бъде спестено, макар да се пази в редакцията. Мъжът поискал да извади скица за селски имот. Извършването на услугата обаче било отказано поради неплатено задължение отпреди 11 години. Човекът дори не могъл да се сети за какво е бил глобен. Парадоксалното е, че общинските служители също не били в състояние да му обяснят за какво точно трябва да плати глоба. От компютъра им излизало единствено, че лицето дължи 100 лева, но не било ясно за какво. Не бил запазен и първичният документ, с който е наложена глобата.

Хасковлията бил на зор, затова си платил, за да му свършат работата.

Според юристи, помолени да коментират казуса, давността за подобни наказания е 3 години. Тя може да бъде увеличена на 5 години - при стартирана процедура на публичен изпълнител. Но абсолютната давност за всякакъв вид публични вземания е 10 години, уточниха юристи. В случая просрочена е дори абсолютната давност.

Според адвоката Тодор Ташев, който е и общински съветник в Димитровград, пък отказът от административно обслужване, какъвто е случаят, е отказ на общинската администрация да изпълни задълженията си, вменени от конституцията.

Отказът от административно обслужване за граждани с неплатени задължения е отдавнашна практика в Хасково. Тя бе уредена нормативно през 2006 година в Наредба за допълнително материално стимулиране на служителите в администрацията. Впоследствие по жалба на тогавашния областен управител Райна Йовчева Окръжният съд отмени това решение като незаконно. Две години по-късно обаче същият дискриминационен текст бе вкаран в друго общинско решение – Антикризисна програма, а съветниците в ОбС я гласуваха, без да им мигне окото. По-късно тази Антикризисна програма също бе отменена. Всъщност към настоящия момент няма нормативен документ, който да регламентира тази дискриминационна практика, но тя, както изглежда, продължава. За поредния уродлив резултат вчера писа Haskovo.net – детенце остана цяла година без акт за раждане заради стари борчове на баща му. В този случай обаче не стана ясно отпреди колко години е задължението на бащата и дали то също не попада в графата „погасено по давност“.

Тодор Кръшков

От общинската администрация представят само тази бележка: Лицето дължи 100 лева. Но за какво?
Решението на Окръжния съд в Хасково,с което подобна практика се обявява за незаконна

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини