И трите ЕРП-та заобикаляли Закона за обществените поръчки

И трите електроразпределителни дружества имат нарушения по Закона за обществените поръчки, установи една от проверките в сектора – извършената от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Компаниите не са провеждали обществени поръчки и са сключвали договор със свързани компании.

Проверката беше възложена след масовите протести за високите сметки в началото на годината. От данните се вижда, че ЧЕЗ са прескочили закона за възлагането на обществени поръчки за три договора на обща стойност 352 хил. лева. Сред тях са договор за одиторски услуги на стойност 172 хил. лева и за телефонни услуги за малко под 93 хил. лева.

ЧЕЗ "Разпределение“ обаче е сключила договори с ЧЕЗ "България", в резултат на което през 2011 година 83% от осчетоводените разходи за външни услуги са за сметка на „ЧЕЗ България“, или 54,1 млн. лева от общо 65,6 млн. лева. През същата година 92% от осчетоводените разходи за материали са за сметка на свързаното предприятие – 4,93 млн. лева от общо 5,3 млн. лева.

Незаконни договори със свързани фирми има и „Енерго – Про“, наследник на ЕОН. Проверката е показала, че през 2011 и 2012 година общият обем на възложените доставки и услуги е почти 60 млн. лева. От тях 25,6% са били отишли към свързани с „Енерго – Про“ дружества.

Електроразпределителната компания не е провела и 10 процедури по обществени поръчки на обща стойност над 35,4 млн. лева. Сред тях най-значим е ремонтът и изграждането на въздушни линии и трафопостове за 20,4 млн. лева, който е извършен без да бъде обявена обществена поръчка.

Непровеждането на процедура за обществена поръчка е сред най-съществените нарушения на закона в тази област, отбелязват от АДФИ. По този начин не може да се постигне прозрачност при разходването на средства за дейност от обществено значение.

В този смисъл тежки са нарушенията и на EVN, която не е провела пет обществени поръчки на стойност 328 хил. лева. Сред съществените проекти на компанията, които не са били обект на обществена поръчка са публикуване на рекламни съобщения (79 хил. лева), како и преводи на обща стойност 74 хил. Лева.

EVN България е възлагало дейности за услуги на свързано с EVN AG Austria дружество отново без провеждане на обществени поръчки. Става дума за два договора на стойност от по малко над 2 млн. лева, които са сключени и в нарушение на европейските директиви.

От доклада се виждат и други неправилно проведени процедури по Закона за обществени поръчки и за трите дружества, сред които несъбиране на три оферти или възлагане след процедури за договаряне, които не са обявени.

Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини