Изчезнаха доказателствата по делото за смъртта на 4 годишната Никол от Смолян

Най-важните доказателства по делото за смъртта на 4-годишната Никол Сурчева - хистологичните проби от изследванията, изчезнаха. Това стана ясно в съдебната зала на Апелативен съд Пловдив, където петима изявени медици от УМБАЛ "Свети Георги" трябваше да представят експертното си заключение.

Пробите, направени след аутопсията на момиченцето, са разнасяни между болниците в Смолян, Пловдив и София. В момента обаче не е ясно къде са и дали не са унищожени, пиша „Марица".

За да се произнесем върху нещо, трябва да имаме обект, върху който да се произнесем, категорични са петимата професори.

Тяхната експертиза е от решаващо значение, защото предишните заключения от медицински лица се разминават.

Предшестващата експертиза обаче не е върнала материалите. Срещу 3-ма лекари от Смолян - д-р Денка Лалова, д-р Виктор Господинов и д-р Мария Ирикева беше повдигнато обвинение за причиняване на смъртта на 4-годишното момиченце. Детето е прието със съмнение за варицела, но родителите твърдят, че лекарите са забавили лечението и късно са поставили диагнозата. Те настояват да получат обезщетение от 1 милион лева от лекарите.

Смолянският окръжен съд ги оправда напълно, а след протест на прокуратурата,  делото продължи в Апелативния съд в Пловдив. На предишното съдебно заседание Апелативният съд назначи петорна медицинска експертиза. „Без пробите не може да бъде направена експертиза от нито един учен и специалист, освен ако той не е философ, или някой, който иска да прави предположения”, заяви проф. Мирослава Бошева - шеф на детска клиника. Лично тя смята, че изчезването не може да е умишлено, тъй като смолянските лекари, обвинени за смъртта на детето, си вкарват автогол с това.

"Трябва да се направи всичко възможно тези проби да се издирят, категорични са магистратите. Ако не бъдат открити самите проби, както и протоколите за тяхното движение, то тогава следващият ход е досъдебно производство за унищожаване и укриване на веществени доказателства по делото за смъртта на детето", заяви прокурорът по делото Марина Белчева. Това се налага, тъй като липсват и няма документирана следа от хистологичните материали и проби, взети от починалото дете, след третата експертиза досега.

Въпреки това според защитниците на потърпевшото семейство това е удобен начин делото да приключи с оправдателна присъда за лекарите. "Считам, че би следвало да се даде шанс да се докаже обвинението. Това е работа на държавното обвинение, което може да установи лесно къде са материалите. Знае се при кого са били последно те, не е трудно да се докаже какво се е случило с тях", каза адвокат Петя Керанова. Според нея, без да се съмнява в компетентността на пловдивските експерти, твърде е възможно друг експертен състав, от друг регион, да каже, че тези материали, които сега са налице, са достатъчни, за се свърши работа по обвинението. Делото е отложено за 16 май. Дотогава липсващите проби трябва да бъдат открити и да бъде изготвена експертизата, която има решаващо значение за изхода на делото. Ако не бъдат намерени, ще започне досъдебно производство, за да се изяснят обстоятелствата и виновните лица за липсващите доказателства.

ИСТОРИЯТА

Никол Сурчева заболява през септември 2009 година в Смолян, след което личният лекар установява варицела и изписва лечение. На третия ден състоянието на детето се влошава, но от спешното отделение настояват родителите да продължат лечението, предписано от джипито. През нощта на 20 септември обаче родителите го завеждат отново в приемното спешно отделение на болницата. Оттам им казват, че няма детски лекар и ще трябва да чакат до сутринта. Детето обаче починало. Причината за смъртта, посочена след аутопсията, е остра дихателна недостатъчност, сепсис, варицела и пневмония.…

Източник: родопи смолян

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини