Гръцкият премиер обещал бързо решаване на проблема с пункта край Златоград

Министър-председателят и външен министър Марин Райков разговаря по телефона с гръцкия премиер Андонис Самарас, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата премиери са обсъдили възникналите неотдавна проблеми с преминаването на български автомобили през ГКПП Златоград-Ксанти. Марин Райков е изразил притеснението на българската страна от ситуацията, създадена след безпроблемното функциониране на контролно-пропускателния пункт през трите години от откриването му.

„Надявам се, че ще бъде направено всичко възможно за улесняване на нормалното движение и за увеличаване на тонажа на превозните средства, особено предвид настъпващите великденски празници и очакванията за повишен туристически поток”, подчерта българският министър-председател. От своя страна, Андонис Самарас пое ангажимент да проучи проблема, за да бъде намерено максимално бързо решение.

От около две седмици от гръцка страна бяха поставени нови знаци, ограничаващи преминаването на българска територия на автомобили с тегло над 2 тона. В знак на протест родопските търговци и хотелиери блокираха граничния пункт и се заканиха, че ако не се реши кризата, ще затворят движението за Великденските празници. Според тях зад нововъведеното ограничение стоят търговци от Северна Гърция, които искат да спрат вноса на евтини български стоки на тяхна територия, защото им подбивали бизнеса

В телефонния разговор двамата премиери са обсъдили също и работата по изграждането на ГКПП „Маказа-Нимфея” (Кърджали-Комотини). Гръцкият министър-председател е уверил българския си колега, че пътят, свързващ пункта с град Комотини, ще бъде готов в рамките на следващите три месеца.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини