Лекари изгоряха с около половин милион лева за кабинети

Сезираха прокуратурата заради измама с имоти

Родопски лекари сезираха прокуратурата заради измама със строящ се имот, в който те предплащали за помещения, които щели да бъдат предназначени за медицински кабинети. Сумите, които давали били в размер между 30 000 и 50 000 евро. 
Осем души са подали жалба, в която посочват, че в периода 2007-2008 г. са сключили предварителни договори за покупко-продажба на недвижими имоти с търговско дружество със седалище в София. По силата им, дружеството се задължило чрез управителя си да построи самостоятелни обекти в сграда за обществено обслужване в Смолян. 
„В съответствие с поетите от нас ангажименти по предварителните договори заплатихме на продавача различни по размер суми, за което получихме съответни квитанции, удостоверяващи получаването им.

Впоследствие не ни бяха издадени фактури или приходни ордери от строителя, т.е не сме сигурни дали дадените от нас суми са декларирани пред данъчните власти. Това породи у нас съмнение, че сме станали жертва на измама, тъй като се касае за суми в особено големи размери. След първоначалното строителство, което дружеството осъществи, през 2009 г. работата спря без да ни бъде съобщена основателна причина за това. Ние бяхме напълно изрядни с вноските си, докато строителят не спази нито срока за предаване на сградата – 30.10.2009 год., нито другите си задължения, които беше поел. Междувременно, без да ни уведоми продавачът продава имота на лицето Стоянка Ш. на 30.03.2009 г., която участва в изготвянето на нашите предварителни договори и присъстваше на срещите ни с продавача в качеството си на негова секретарка.

По-късно на 21.08.2009 г. тя препродава имота на управителя и едноличен собственик на капитала Георги П., вече регистриран като едноличен търговец. За тази продажба ние разбрахме, след като получихме писма–покани, с които ЕТ "Георги П." ни покани да подпишем анекси към предварителните договори. Със същото писмо бяхме поканени да заплатим следващите вноски по предварителните договори, въпреки, че те бяха нарушени по отношение на срока за изпълнение на строителството. Към тези писма управителят ни изпрати и копие на акт 14 за степен на завършеност на сградата, с което искаше да ни мотивира да преведем още пари, вариращи около 40 000 лв. на човек", се посочва в жалбата.

Междувременно обаче тази собственост е била прехвърлена още веднъж през 2012г. на друг собственик като пълномощник на ЕТ „Георги П." е отново лицето Стоянка Ш. Новият собственик пък уведомява купувачите, че обектите, заявени в предварителните договори, вече са обект на нови договаряния. „Това ни навежда на мисълта, че П. чрез поредицата от прехвърляния на собствеността и активното заблуждаване на съконтрагентите си относно своите намерения, по един недвусмислен начин демонстрира, че намеренията му са различни от завършване на сградата. В случая по-скоро се цели придобиване на имуществени облаги посредством въвеждане в заблужение на лицата относно реалните си намерения спрямо процесната сграда", се посочва още в жалбата до Окръжна прокуратура в Смолян. Потърпевшите медици добавиха, че има още ощетени хора, които обаче не са сезирали институциите.

Източник: родопи смолян

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини