Гергьовден на патерица почетоха в Химията

В Химията отбелязаха Гергьовден на патерица

Два пъти празнуваха Гергьовден в рамките на няколко дни в Химическата гимназия, където празника бе почетен отново днес.

Възстановяването на народни обичаи е вече традиция в училището. От началото на 2013 год. клубовете по проект УСПЕХ “Проекти за миналото”, “Отразявам живота в училище” и “Работилница за здраве” възстановиха обичаите “Сурвакане”, “Васильовденско ладуване” и “Тлака”.

“Идеята за отбелязване на Гергьовден възникна заради клуб “Работилница за здраве” – сподели Маргарита Никова, ръководител на клуб “Отразявам живота в училище”.

Ръководителите му решиха втората представителна изява на клуба да бъде “Гергьовденска трапеза”. Ръководителите и участниците в другите клубове, също се присъединиха към инициативата им, но като издириха традиционните обреди на Гергьовден и ги показаха.

Рано сутринта група ученици и учители ходиха по росна трева, както повелява традицията, за да бъде човек здрав през цялата година. След това в двора на гимназията, под големия дъб, бе вързана гергьовденска люлка, на която всички желаещи можеха да се полюлеят за здраве, както и момчетата да полюлеят момичетата, които харесват.

Гостите на събитието имаха възможност  да се включат и в обичая "теглене на кантар" за здраве. Присъстващите научиха, че и писателят Цанко Церковски е  участвал в подобен ритуал - записал го е в дневника си през 1892 г.

Беше поднесена и друга любопитна информация за гергьовденските обичаи. Накрая всички гости и участници похапнаха на гергьовденската трапеза, за която участниците от клуб “Работилница за здраве” бяха подготвили печено агнешко бутче, дроб-сарма, гергьовденска пита  във формата на агне, пролетна салата, великденски курабии и мн. др.  Естествено, че имаше и гергьовденски хора и песни като на истински Гергьовден.

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини