Млади художници твориха в Смолян

Група студенти от Националната художествена академия в София гостуваха на Регионалния исторически музей в Смолян, където съчетаха творческа работна среща с овчарска трапеза от Родопите.

Под ръководството на преподавателите си младите художници участваха със свои творби в подредената в залите на  музея изложба „Иманье без довършуванье", посветена на устната традиция и музика на овчарските общности в Европа, осъществена в рамките на мащабния международен

проект CANEPAL. Изложбата в Смолян е първата от общо седем, които ще бъдат организирани в различни европейски страни, партниращи си в проектните дейности.

Студентите споделиха своите преживявания и практически опит при създаването на своите произведения по време на организираните творчески ателиета по проекта в специалностите  „Текстил – изкуство и дизайн", „Мода", „Скулптура", „Резба" и „Метал", съчетавайки придобиването на нови знания и творчески умения.

Творческият уъркшоп завърши с дегустация на традиционни ястия за овчарите  и родопската кухня – чеверме, овче кисело мляко със сладко от боровинки, пататник и други специалитети.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини