Спешната помощ в Смолян -един доктор на 50 хиляди души

Драстичен недостиг на лекари, безумно ниски заплати, липса на специалисти в спешните центрове в цялата област са основните проблеми на родопските медици.

Всички около 200 служители на Спешната помощ в Смолян и филиалите в областта протестират символично вече втори ден. Работещите в спешната помощ в региона участват в протеста с лентички на ревера в знак на подкрепа на колегите си от цялата страна и чакат решение на проблема в дадения срок до 15 юни.

„Абсолютно, напълно и безпрекословно подкрепяме протестите на колегите от Спешна помощ в страната, защото ежедневно се сблъскваме с агресията не само от роми и пияни”, заяви д-р Чавдар Тарънски, зам.-директор на Спешния център в Смолян. „Понякога, за да стигнем до пациент в село на границата ни трябват по 3 часа, тогава цялата община Смолян остава без спешен екип”, обясни д-р Тарънски, който е с 18 години стаж в системата на спешната помощ. Спешният център в Смолян има на смяна един екип от лекар и фелдшер- за по-леките случаи, и това е всичко за 50 хиляди души население в общината”, обясни д-р Тарънски.

„Ние не стоим, не чакаме, линейки има-екипи няма”, обобщи ситуацията медикът.

Спешният център в Смолян има на щат трима доктори, а трябва да са 12, като в общини като Мадан, Баните,Неделино и Рудозем няма лекари в спешна помощ. В останалите има по един, които не смогват с денонощната работа. Според д-р Тарънски лекарите от спешната помощ трябва да получават заплати поне колкото тази на личните лекари, която е между 3 и 4 хил.лв. месечно.

Младите специалисти в Спешна помощ започват с 540 лв. заплата, а той като медик, със стаж от 20 години, 10 от които като специалист, взема 780лв. месечно. Другата тотална несправедливост е, че единствено трудът на лекарите от Спешната помощ е трета категория.

„Ако до 15 юни не се обърне внимание на проблемите, които поставяме години наред и те не се решат, минаваме към ефективни стачни действия със спиране на работа”, категоричен е д-р Тарънски. Сред най-важните искания на протестиращите са, да имат статут на полицаите – да се инкриминира посегателството върху техните екипи, както е при униформетните.

„Ние сме в системата на 112 и в нея точно ние сме най-заетия персонал- изпълняваме над 80% от работата в тази система, а сме най-низвергнати. Искаме да бъдем защитени от закона, да се промени категорията ни, наравно с тази на полицията, на гражданска защита и със служителите на 112”, категоричен е д-р Тарънски.
Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини