Запечатват сметището на Димитровград

В депото край Добрич е забранено депонирането на нови отпадъци

Регионалната Екоинспекция РИОСВ е запечатала бившето димитровградско депо за отпадъци край пътя за село Добрич. Миналата седмица екоченгетата направили проверка на място и установили, че там продължават да се депонират битови отпадъци. Мястото е извън експлоатация от доста време, поради неговата непригодност съгласно Закона за управление на отпадъците, уточняват от РИОСВ.

Фирмата, депонираща димитровградския боклук е Неотитан, макар от Екоинспекцията да не уточняват дали и какви санкции са и наложили. Шефът на Неотитан Атанас Стефанов коментира, че не са получили наказателно постановление, но потвърди, че Неотитан е използвал депото най-вече за строителни отпадъци и зелена маса/сено, трева и прочие/.

Депото край Добрич обаче е непригодно, според РИОСВ, а димитровградският боклук трябва да се извозва до лицензираното сметище в село Гарваново. Това обаче би оскъпило много услугата и на практика би довело до вдигане на промилите в такса битови отпадъци в бригадирския град, кахърят се от местната администрация. Въпросът със сметта на Димитровград ще бъде ключов наесен при новата обществена поръчка за фирмата, която ще чисти града в следващите 5 години. За да се избегне скокът на такса смет, трябва да се вдъхне нов живот на депото в Добрич. За него общината има готов проект на стойност 1 млн лева, но финансиране засега няма.

Г.Христов

...обаче практиката продължавала
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини