Катастрофа за 4-ти клас заради нонсенс въпроси

Нова система на изпит помрачи усмивките на 4-класниците

Безсмислени въпроси докараха истинска катастрофа на хасковските 4-класници на миниматурата по български език. Дечицата за първи път трябваше да се справят с отворени отговори на теста, но въпросите бяха в стил „ Защо слонът има червени очи? “. Класическият тъпизъм завършва със „За да се маскира по-добре в черешова градина“. В случая децата бяха питани „защо вълкът иска да изяде катеричката“. Въпросът е към една басня на Толстой, върху която 4-класниците трябваше да разсъждават. Ето и самата басня 

Катеричка и вълк 

Катеричка скачала от клон на клон и паднала върху един заспал вълк. Вълкът скочил и поискал да я изяде. Катеричката започнала да се моли:

– Пусни ме, пусни ме!

Вълкът рекъл:

– Добре! Ще те пусна, но искам да ми кажеш защо вие, катеричките, сте толкова весели. На мен винаги ми е криво, а като погледна вас, там горе, вие все играете и скачате.

Катерицата му отговорила:

– Пусни ме най-напред да се кача на дървото и оттам ще ти кажа, а така ме е страх от тебе.

Вълкът я пуснал, тя избягала на дървото и оттам рекла:

-Тебе ти е криво, защото си лош. Злобата ти разяжда сърцето. А ние сме весели, защото сме добри и никому не правим зло. 

Всеки с отговора си, защо вълкът иска да изяде катеричката. Може би защото го събудила, вълкът бил в лошо настроение, имал семейни проблеми и т.н. Следствен експеримент с 4-ма независими един от друг възрастни доведе до отговори в стил „Откъде по дяволите да знам“ и „Ми защото е вълк“. Едва ли обаче такива отговори биха им донесли точки, въпреки че звучат логично. 

Друг въпрос към децата е: Кой/ между вълка и катеричката/ искате да ви е приятел? Посочете 2 причини за това.

„Тази година на външното оценяване за пръв път въведохме изпит по системата PIRLS, което изисква децата да разсъждават върху текст и да имат отворени отговори. Досега единственият им текст бе диктовка“ обясни началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов, помолен за коментар. Оказва се че като цяло, 4-класниците са вдигнали, макар и с малко, общото си ниво в сравнение с миналата година -14.28 на 14.33 при максимум 20 точки. Ръстът се дължи на значително подобрените показатели по предмета „Човек и общество“. За сметка на това БЕЛ катастрофира от миналогодишните трагични 13.84 точки до тазгодишните 13.01. С тези резултати през 2012-та година Хасковско бе трети отзад напред измежду регионите в страната. 

Най-добре с миниматурите тази година се е справило харманлийското начално училище „Алеко Константинов“ съобщиха от РИО Хасково.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fo
    fouad
    5 0
    09:12, 9 юни 2013
    Безсмислени въпроси, безсмислени тестове, нереални резултати и статистики....Крайно време е това министерство да направи нещо цивилизовано! Всичко е: "Мижи, да те лъжем!"
Последни новини