Смолянска област първенец и на изпитите след 7 клас

Смолянска област е първа по успех на националното външно оценяване в 7 клас, обяви на пресконференция началникът на РИО на МОН Иван Муцевски. Седмокласниците са показали най-високите резултати в цялата страна, след нас се нареждат София-град и Благоевград. По двата основни предмета – Български език и литература, и Математика учениците са се представили много добре. Двойките по БЕЛ са само 31 при 935 явили се ученици, по математика слабите оценки са 99. Отличните оценки са съответно 39 по БЕЛ и 17 по математика. Преобладаващи и по двата предмета са оценките добър и много добър, което е най-същественото според началника на инспектората.

По БЕЛ оценките добър са 389, а много добър имат 369 ученици. По математика добрите оценки са 405, а с много добър са оценени 199 работи. „Изключително ме радва тази устойчива тенденция -броя на двойките и тройките да е значително по-малък от добрите оценки”, коментира Муцевски.

Той подчерта, че това се дължи на добрата работа на учителите, на проведените квалификации, на възможността учениците да участват в специализирани състезания. Само в математически състезания от областта са участвали 1584 ученици.

РИО – Смолян е организирал и провел квалификации за около 200 учители.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини