Днес е денят на Смолян-градът навършва 53 години

Градът ни е създаден преди 53 години на 18 юни през  1960 г. , когато е е подписан указа, с който кварталите Смолян, Райково и Устово се сливат .

Проявите, организирани от Община Смолян по повод на празника са под мотото „Любимият Смолян” и започват в 10.00 часа в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян, когато ще бъде открита изложба „Смолян – вдъхновение за творци и изследователи”.

 В 14.00 часа на Площад „Свобода” на Стария център в града ще има „Веломаратон” - колоездачно състезание с участието на ученици от 8 до 11 клас и граждани по маршрут: пл. „Свобода” – ул. „Миньорска” – околовръстна магистрала – х-л „Макрелов” и обратно до пл. „Свобода”.

 В 15.00 часа отново в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян ще бъдат обявени резултатите от едноименния ученическия конкурс за есе, стихотворение или рисунка „Смолян – моят град”.  Час по-късно, в 16.00 часа Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян ще има презентация „Смолян – минало и настояще”, посветена на 18 юни – Празник на обединения Смолян.  В 17.00 часа в музея ще бъде открита и изложба „Археологически проучвания в басейна на река  Горна Арда”.

Тържествата ще завършат на Амфитеатъра в Смолян с народно веселие за всички граждани на града, което започва в 18.00 ч.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини