На 21 юни в Смолян откриват първия в България "Фестивал на дивите цветя"

Петров кръст красиво цвете, което народът нарича още златовръх, златовръх крем, златовършец, къдравиче, крин, кърши калпак, ресен... Интересен факт е, че луковиците му могат да се използват за храна пресни, изсушени, сварени или печени (любима храна на сърните). От тях се получава черна боя. Петровият кръст е още и медицинско растение.

От 21 до 30 юни - дните преди и след Еньовден - Родопите ще разкрият една от тайните си - магията на своите поляни, обсипани с дъхави билки и редки цветя

Магията на родопските поляни, традиционни обичаи и ястия от Смолянско ще бъдат представени на първия у нас Фестивал на дивите цветя, който ще се състои от 21 до 30 юни в Смолян и близки села.
Фестивалът се организира по проект "Родопите - градината на Орфей", и е насочен към опазването на уникалната флора в региона и популяризирането й като туристически ресурс.
Фестивалът в България е част от мрежа фестивали на дивите цветя, които ще се състоят в Словения, Хърватия, Румъния и Великобритания под егидата на PlantLife International.

Родопите ще разкрият една от тайните си - магията на своите поляни, обсипани с дъхави билки и редки цветя. "Фестивал на дивите цветя" ще даде възможност на участниците да се докоснат до цветното богатство на планината и щедрите дарове на природата”, посочват организаторите.

Първото издание на десетдневния фестивал целенасочено се провежда именно в дните преди Еньовден, когато билките имат магическа сила и планината се зарежда със здраве.

На 23 юни на поляните край самата граница между България и Гърция, близо до извора на река Арда, ще бъде представен обичаят „Еньовден”.

Една от многобройните инициативи е съшиването на "поляна" от цветни кръпки с детски рисунки. "Кръпките" ще бъдат нарисувани от деца от цяла България и ще изобразяват диви цветя, които се срещат в техните населени места. Рисунките ще бъдат сглобени в общо платно, след което проектът ще бъде представен в други страни, както и в ЕК в Брюксел.


Ботанически и велотурове по поляни на Родопите, ателиета по традиционни и художествени занаяти, също са сред инициативите на фестивала. Желаещите ще могат да се научат как да изработват изделия от плъст, да се запознаят с тънкостите на събирането, сушенето и съхранението на билки.


Посетителите ще се запознаят с технологии за производство на млечни продукти и традиционни ястия за Родопите и да вземат уроци по везане на терлици с флорални мотиви.

В с. Смилян деца ще могат да рисуват на асфалт, да вземат уроци по танци и да разучат някога традиционни, но вече забравени родопски игри като кьос и челик.

В с. Могилица ще се състои традиционният "Празник на народното творчество и занаятите", и ще бъде пресъздаден обичаят "Адрелез" - танц на водата и цветята.

В с. Сивино посетителите ще могат да се потопят в атмосферата на родопската седянка, да се научат как се приготвя кус-кус, да дегустират билкови чайове и местни кулинарни специалитети. Базар на местни производители на екопродукти ще бъде открит на 29 юни в Смолян.

Флората на България е с голямо разнообразие диворастящи видове - над 4000 вида. Особен интерес предизвикват многобройните български (около 200 вида) и балкански ендемити (около 330 вида), богатството от салепови растения (орхидеи) - над 80 вида, и цялата палитра от красиви горски, полски и скални цветя. Много от тях се нуждаят от специални грижи и защита, за да могат да оцелеят и да се превърнат в траен ресурс за туризма, творчеството и народните занаяти. Една от дългосрочните цели на фестивала на диви цветя в Родопите е да се разработи серия от маркирани пътеки с информация за диви растения и местната културна история. Районът е богат на растителни видове, но също така и културни традиции. Лечебните растения са част от тази традиция и 23 юни се определя като ден за събиране на определен набор от билки, които могат да предоставят лек за всички болести.

Инициатори на фестивала са "Екоорганизация - Родопи" и Община Смолян. Партньори са Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян, Българска фондация "Биоразнообразие", училища и читалища от региона. Финансова подкрепа е получена от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и Програма "Култура" на ЕК чрез проект "Цветна Европа".

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини