Стотици опитаха храна за столетници на Здравен събор в Могилица

Стотици се събраха в смолянското село Могилица, което с богата програма отбеляза традиционният си празник, посветен на художествените занаяти и родопския фолклор, както и за Петия национален здравен събор, който съпровожда празника и представя родопския опит за дълъг и здрав живот. 

Празникът откри кметът на селото Митко Чочев, който отбеляза, че Могилица съчетава е едно хора, природа и традиции. „Дълбоките корени на традицията, човечността, са  мечта на много народи, с което обаче ние се гордеем”, отбеляза кметът.

Д-р Тотко Найденов, който е сред организаторите на традиционния празник заяви, че Могилица е център на българското здраве, защото в района има най-много столетници, а злокачествените и сърдечни заболявания са сравнително малко. Той призова, за да сме здрави,  да купуваме само българското,  поне веднъж в годината да се гостува  в Родопите. „Само в Родопите има отрицателно йонизиран въздух, живеят най-слънчевите и добри хора”, изтъкна д-р Найденов. Той пожела на всички да водят по-здравословен начин на живот, да се обичат, и да спре омразата и напрежението. Представители на  Национални движение „България си ти” представиха уникален проект за здравето на нацията. Бе промотиран първият медицински проект- за мобилен, лазерен, дентален център, за диагностика и лечение, който е първи в Европа. С него ще има възможност за лечение на редки зъбни заболявания безплатно. Заради законовата база, засега ще работи само в София, но след промяна в нормативните актове ще обслужва хора под социалния минимум, плюс профилактична програма в цялата страна. За празника си Могилица получи поздравителни адреси от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и министъра на младежта  и спорта.

Повече от 2 часа продължи фолклорната програма, в която самодейци от селото и гостите им от село Върбина представиха уникални родопски обичай и песни под съпровода на гайди. Изви се и дълго хоро. Атракция бе и изложба-базар на местни занаятчии и производители на еко-храни и билки. Всеки гост можеше да дегустира натурални овче и краве млечни продукти, домашни сладка от горски плодове, както и произведения от дърво и вълна.

В селото за празника бе открита и здравна библиотека с книги за по-здрав живот. Бе представена и книгата на д-р Найденов „Здравно-духовна култура”, която е посветена на здравославния начин на живот, както и отношенията между хората.  Бе представен и уникалния проект „Фестивал на дивите цветя”, представящ богатството на флората в горното поречие на река Арда. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини