Откриха 120-годишен череп на бял мъж

Легендата за откривателят на Австралия - капитан Джеймс Кук може да се окаже и вярна. Многовековен череп на бял мъж е бил открит в Австралия. Това доказва, че континентът е бил населяван 120 години преди да бъде открит.

Черепът е намерен в щата Нови Южен Уелс през 2011 г. и полицията очаквала да се натъкне на разследване на убийство.

Но проведени в последствие научни изследвания доказали не само, че черепът е много по-стар от предполаганото, но и че е принадлежал на бял мъж, роден около 1650 г. - много преди откриването на източните брегове на Австралия от английския мореплавател Джеймс Кук през 1770 г.

Експерт от Австралийския национален университет, който е датирал черепа е заявил шока си от откритието, което потвърждавало че става въпрос за мъж от кавказки тип, на възраст между 28 и 65 години.

Тъй като използваните методи на датиране на човешки останки не са крайно прецизни за проби, възрастни с няколко столетия, учените предполагат с вероятност до 80 %, че мъжът е роден около 1650-те и е починал между 1660-те и 1700-та година.

Друга проба от черепа обаче дава 20 % вероятност да става въпрос за индивид, роден между 1780-та и 1790-та и починал между 1805 и 1810 г.

Във всеки един от случаите обаче, мистерията за самоличността на мъжа, на когото е принадлежал черепът, остава.

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини