Родопски ентусиасти организират безплатен филмов маратон

На 15 юли 2013г. от 19:00ч в зала "Петър Стайков" към КДК в града, ще бъдат излъчени 11 филма от 8 държави: Англия, Холандия, Аржентина, Финландия, Италия, Бразилия, Австралия и САЩ , а входът е напълно безплатен.

Основната концепция на проекта „Колко малко кино” е в Смолян да се показват и алтернативни образци на Седмото изкуство , а ценителите да имат възможност да се насладят и на друг тип аудио-видуално изкуство, извън касовите филми.
Инициаторите на късометражния филмов маратон са поискали писменото съгласие на всеки един от авторите на 11-те ленти за излъчването им именно в Смолян. Филмите са под Creative Commons лиценз, който дава по-голяма свобода за разпространение, споделяне и достигане до публиката на всеки вид изкуство, без комерсиалност. Основният инициатор на идеята е младият смолянчанин Мартин Гунчев, който живее в София, а проектът се реализира заедно с Петя Бангьозова и художничката Елена Мирчева, също от Смолян. Всичко е организирано на напълно доброволни начала от тримата, с помощта на техни приятели.  

„Посланието "КОЛКО малко КИНО" е игра на думи: Малко Кино (колко МАЛКО качествено кино се гледа напоследък), малко кино (за Малко да отидем на кино) и да погледаме МАЛКО /късо-късометражно/ кино, обясни закачката на слогана инициаторът Мартин.  „Идеята ми дойде, защото ме дразни факта, че алтернативният тип изкуство е недостъпен в Смолян, където до преди няколко месеца, с години, нямаше никакво кино”, сподели за „Смолян БГ вести” Мартин. Той недоволства, че в големите кина се прожектират почти изцяло продукции разчитащи на висок бюджет и специални ефекти, а те напълно загърбват психологическата и естетическата страна на нещата от живота. Организаторите – ентусиасти благодарят специално  на Детска градина "Слънце" - Смолян и галерия "Петър Стайков" за предоставянето на помещението за импровизирания киносалон и мултимедиен проектор.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини