Д-р Гайдурков: Оставете дебел човек за седмица на шоколад и без сол, и той ще отслабне

Само с 2 седмици правилен режим на хранене може да се нормализира кръвното налягане при хипертониците и те да спрат да пият предписаните им за цял живот хапчета. Добрата новина е за хората, които страдат от първична (есенциална) хипертония. Съобщи я известният лекар, натуропат, радетел за живот без лекарства д-р Георги Гайдурков по време на двудневния семинар, който се проведе в Лечебен център „Vita Rama“ в Пампорово.

Хората, които в момента се лекуват по здравословните програми във „Вита Рама“, са пряко доказателство за тезата на д-р Гайдурков, установиха присъстващите журналисти. Над 60-годишна жена от Карлово, само в рамките на 14 дни не само нормализира високото си кръвно, но и ревматоидният артрит спря да я мъчи, даде конкретен пример специалистът диетолог Георги Славов. Върху неговия 35-годишен опит е базирана лечебната методика на „Вита Рама“. При условие, че след това хипертоникът спазва определен хранителен режим, който в никакъв случай не е аскетичен, покачването на кръвното ще е минало за него, подчертаха и лекар, и диетолог. Как правилно да се храни и чрез храната да се лекува, всеки може да научи по време на 7, 14 и 21-дневните програми във „Vita Rama“, които се провеждат на Пампорово до 15 септември. За всеки индивидуално се определя режимът на хранене, за да се повлияят заболявания на дихателната, ендокринната, сърдечно-съдовата, опорно-двигателната, репродуктивна, храносмилателната, нервната, имунната системи, на кожата и бъбреците, както и на страдащи от наднормено тегло. Най-важното в лечебен център „Vita Rama“ е, че хората се обучават практически на правилната комбинация на храни и правилното им приготвяне, за да прилагат всичко сами, когато се приберат у дома. В програмата са включени и походи, йога, медитация, физически и дихателни упражнения, техники за релаксация.

Най-бързото и лесното, което се постига с лечебно хранене, освен нормализиране на кръвното, е редукцията на теглото. „За 2 седмици при обилно хапване на плодове, зеленчуци, варива и сурови ядки при нас свалят около 7-8 килограма“, посочи диетологът Георги Славов. Които след това се поддържат лесно ако не се прекалява със солта.

„Хората са дебели не толкова от калориите, а главно от солта“, дебело подчерта д-р Гайдурков. „Махнете ли солта за известно време от храната си, веднага задържането на вода в организма отпада, отпада и хроничният оток, от който се получават завишените килограми“. Според лекаря ако една седмица дебел човек похапва шоколад, без да консумира сол, той ще отслабне. „Шоколадът не пречи, нито на кръвното, нито на килограмите, когато не се прекалява с него – ако е в доза до 100 грама на ден. Докато една щипка сол, около 1 грам, веднага покачва с 1 кг теглото, вдига и кръвното. За съжаление солта е с висока концентрация във всички търговски продукти – от хляба, колбасите, консервите, сандвичите, дори и в сладоледа.“

За да сме здрави д-р Гайдурков съветва да консумираме „човешки храни“ – сурови плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове. От тях могат да се приготвят стотици вкусни рецепти, което всеки ден се демонстрира на трапезата във „Вита Рама“. „Нечовешките храни“ са технологично преработените храни, които са масови в нашето ежедневие. Англосаксонските автори ги наричат junk foods, т.е. храни боклуци – консервите, синтетичните безалкохолни напитки, чипс, белите брашна и др.

Лекарят съветва да вземем пример от нашите предци. Българинът 200 дни в годината, или 2/3 от времето, е бил на пости – без животински продукти. „Не казвам да бъдем вегетарианци, но е добре 75 процента от храната ни да е в суров, растителен вид. Много е важно как се приготвя и комбинира.

Преди се е смятало, че пълноценни са единствено животинските белтъчини, защото съдържат осемте незаменими за човека аминокиселини. Много малко растителни продукти съдържат и осемте аминокиселини – соята, конопеното семе, киноа. Но ако вие смесите зърнена с бобена култура, сглобявате пъзела на дефицитните аминокиселини. Можете да смесите боб с царевица или леща с ориз, както овес и нахут и получавате пълноценен белтък“, посочи д-р Гайдурков.

Той припомни думите на бащата на медицината Хипократ: „Болестите имат 3 причини – храната, въздухът и различните агресии – психически и физически“.

„Много лесно можем да имаме добро здраве, ако не му пречим. Здравето зависи предимно от храната, от това, което е в нашата чиния“, твърди д-р Гайдурков. „Самият аз бях с много тежки инфекции. Непрекъснато живеех с антибиотици до 31-вата си година и си мислех, че това е генетично заложено, защото баща ми по същия начин развиваше тези инфекции. Промених храненето си, благодарение на Лидия Ковачева, и само за няколко седмици вече бях здрав. Сега се къпя и през зимата в морето, при 7 градуса на водата, и дори не настивам, забравих и проблемите с разширените вени “, сподели той.

Лекарят дава няколко прости съвета за здравословно хранене:

- 75 процента от храната да е в суров, растителен вид

- Най-добрата напитка е фрешът

- Пийте вода, колкото иска организмът, не се насилвайте да приемате големи количества, както съветват различни диетолози

- Не яжте месо, когато сте болни

- Ако хапвате месо, то е полезно в суров вид, както и сушен вариант. Не го препичайте

- Суровата сланина вдига добрия холестерол, за разлика от печената

- Суровото яйце вдига добрия холестерол, а вареното вдига лошия

- Слагайте мазнината в яденето, след неговата термична обработка – например, пригответе боба и тогава добавете олиото

- По-добре хапвайте българско масло, а не вносно. Добавяйте го след термична обработка на ястието

- Най-лошото е, когато към отпадъците в организма хвърлим и лекарства. Това е все едно да слагаме отрова в отровата. Лекарствата са полезни основно при спешни състояния

- Не е необходимо да сме аскети – тайната е в мярката, въпрос на доза. Кафето, ако е една чашка на ден, е добре.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини