Възрастно семейство от Смолян устрои засада на телефонни измамници

Вместо да стане поредната жертва на телефонни „терористи”, възрастна двойка от Смолян успя да вкара в ареста четирима „ало” измамници. На 5 юли около 10 часа на домашния телефон на семейството Кузманови се обадил мним лекар, който обяснил, че работи в здравната каса, а дъщеря им е болна от птичи грип и спешно се нуждае от вносни лекарства за лечение. За да се спасят живота й, пенсионерите трябвало веднага да приготвят 5 хиляди лева, за закупуване на вносни лекарства от Италия. Още докато близо 80 годишният Димо Кузманов говорел по телефона с измамниците и получавал указания на кого да предаде исканата сума, съпругата веднага звъннала на дъщеря си  от мобилния телефон. Родителите обаче не се издали, че са разкрили измамата и устроили капан. Перфектно изиграли ролята, че приемат дадените им указания, а след това подали сигнал в полицията.

По-късно до дома им е бил задържан 32 годишния „куриер” Севдим Яшар от Русе, който трябвало да получи парите. В Златоград е закопчан и друг участник в схемата - 33 годишният Мартин Мартинов от село Бутово, община Павликени. В хода на полицейските действия, предприети от служителите в Смолян, са установени още двама мъже, участвали в престъпната комбина- 22 годишния Борислав Димитров от София  и 27 годишния Борис Димитров от  Горна Оряховица. Двамата  се подвизавали в София, а  по телефона разигравали трагичните истории, с които подлъгвали жертвите. Те са задържани в столицата и приведени в полицейското управление в Смолян.

С постановление на районната прокуратура в Смолян 4 -мата са задържани за 72 часа, а на 9 юли Районният съд постанови най-тежката мярка за неотклонение и са привлечени в качеството на обвиняеми за извършване на опит за телефонна измама. Същия ден, в който сем. Кузманови успяха да разкрият измамата обаче , друго семейство пенсионери от Смолян изгоря по същата схема с болен от птичи  грип  близък с 3600лв. Най-вероятно именно четиримата задържани са били главните герои, но тепърва прокуратура и полиция ще разплитат престъпната мрежа.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини