Дървата в Хасково поевтиняха. Търговци: Нелоялна конкуренция

Дърва за огрев в Хасково вече могат да се купят по 120 лева за тон. За сравнение предишната зима цената бе 150 лв. и нагоре. Големи обяви с атрактивната цена в разгара на лятото могат да се видят в много складове за твърдо гориво в града.

„Тази цена е нереална. Тази година дървата на едро поскъпнаха с от 5 до 8 лева. Като направим сметката за всички разходи, купените от склад на едро дърва излизат 107 -108 лева. Включваме разходите за транспорт, ДДС, заплати. Няма как при разходи 108 лева за тон да се предават по 120 лева. За какво да работим?“, обясняват търговци на твърдо гориво в Хасково.

Според тях има нелоялна конкуренция, която изкуствено е свалила цената на цепениците. Хората обаче купуват. „Има две причини за такава цена. Първата е количеството – удря се в кантара. Плащаш един тон, а реално получаваш 700-800-900 кг.

Вторият е произходът на дървата. Сред редовните метровки има и сечени незаконно. За тях не се плаща ДДС, което ги поевтинява“, обясняват схемата хасковските търговци.

Не на последно място според тях е и моментната стагнация на пазара в Гърция. „Складовете им са пълни и не искат да купуват. След дни обаче гръцкият пазар ще се отвори, което автоматично ще вдигне и цената в България“, допълват от бранша.

Според търговците цената на цепениците ще скочи отново до около 150 лева и това ще се случи в близките дни.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини