Скакалци унищожават родопските ниви

Скакалци нападат реколтата в родопските села в Осиково, Давидково, Загражден, Вълчан дол,  Малево и др., съобщиха от кметствата в различни общини на областта. Увеличената популация на скакалци в региона през това лято е очаквана, тъй като съвпада с 4-годишна цикличност и прогнозирано масово намножаване /каламитет/ на тези насекоми, уточняват от отдел „Растителна защита” в Областната дирекция по безопасност на храните. Експерти на дирекцията консултират фермери и кметове от региона как да се обработят засегнатите площи. Популацията включва както марокански, така и обичайни за региона горски скакалци.

 Нашествие от скакалци напада нивите с ягоди, картофи и боб в с. Осиково, обяснява кметът Велин Палигоров. Заради скачащата напаст добивите от ягоди са наполовина по-малко. Възрастни 90-годишни жители на Осиково не помнят подобна напаст от скачащите насекоми, обяснява Палигоров. След преминаването им през нива с картофи, листата остават надупчени като дантела, твърдят местни жители. В периода с най-голям пик на популацията, от засегнатите растения оставаше само стъбло, обяснява кметът на Давидково Севда Чолакова. Според нея  разпространението на скачащата напаст в Давидково вече се ограничава, след като е предприето масово пръскане с препарати в ниви и ливади. Пораженията от скакалците в картофените ниви са по-големи, отколкото щетите от колорадски бръмбари според кмета на с.Загражден Венцислав Шишков.

 На всички кметства в  областта бяха изпратени предупредителни писма в началото на юни за очакваното нашествие на скакалци, обясняват от „Растителна защита”.

Според експерти по превенция на насажденията, увеличението на скакалците е свързано и с нарастващите площи необработвани земеделски земи.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини