Смолянската болница получи свърх бърза и модерна апаратура

 Високотехнологична апаратура на обща стойност близо 7, 5 млн.лв. вече е доставени в смолянската болница по проект „Подкрепа за реконструкция , обновяване и  оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градски агломерации”, финансиран с европари. 16-срезов многодетекторен компютърен томограф „Сименс”, ендоскопско оборудване, включващо колоноскоп и гастроскоп, отделно - система за архивиране на образите,  получи здравното заведение чрез  ОП „Регионално развитие” . След  два месеца модерното оборудване ще бъде въведено в експлоатация и достъпно за ползване от гражданите на Смолян и цялата област.

В рамките на проекта се очаква и доставката на ядрено-магнитен резонанс,  дигитален графичноскопичен рентгенов апарат и дигитален мамограф.  За монтажа на ядрено-магнитния резонанс бе основно преустроена зала, която да отговаря на специалните изисквания за работата на съоръжението. Началникът на отделението за образна диагностика д-р Петър Лалов поясни, че в момента се монтира 16-срезовия многодетекторен компютърен томограф, след което той ще бъде тестван съвместно се експерти от Агенцията за ядрено регулиране.

Скъпата техника ще позволи с една ротация на апарата да се получават 16 образа при двойно по-голяма скорост, посочи специалистът. Ускорява се многократно времето на изследването, както и неговото качество. Много по-богат е и софтуерът за обработка на образите и възможностите за нови видове реконструкции, ще има и условия за виртуална колоноскопия, каза д-р Лалов. Той уточни, че на новия компютърен томограаф ще работи екип от четирима подготвени рентгенолози на отделението.

„С този мащабен проект, нашата болница прави сериозна стъпка към превръщането си във високотехнологично лечебно заведение. Подобряваме нивото на диагностичната дейност и особено  за ранно откриване, и диагностициране на онкологични, и други заболявания”, посочи изпълнителният директор д-р Марин Даракчиев. Енергийната ефективност на цялата сграда е повишена значително с изцяло подменена дограма, реконструирана отоплителната инсталация, нова парокотелна централа и монтирана соларна инсталация на покрива. „Очакваме оттук нататък и значително снижение на разходите ни за отопление”, каза още д-р Даракчиев.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини